zondag 22 mei 2011

HET DIGIPROJECT

Van spelen tot spelend leren: de symbaloo-pagina
Eerst mochten er twee kleuters de nieuwe ‘symbaloo-pagina’ uittesten. Een ‘symbaloo-pagina’ is eigenlijk een online bureaublad. De pagina is een verzameling van blokjes met een afbeelding. Door simpelweg op een afbeelding te klikken, komt men terecht op de gevraagde internetpagina.

De pagina biedt voor elk wat wils. Zo bevat ze educatieve sites, meer ontspannende sites waarbij de computervaardigheden geoefend worden en digitale verhalen.

De symbaloo-pagina heeft talrijke voordelen. Zo zijn de internetsites voor kinderen visueel voorgesteld. Kleuters kunnen immers nog geen webadres typen. Ik stelde deze pagina ook in als startpagina. Op deze manier kunnen de kleuters zelfstandig, maar toch veilig, op het internet ‘spelen’.

U kunt de symbaloo-pagina hier raadplegen.

Fotoreportage maken
Terwijl twee kleuters de nieuwe ‘symbaloo-pagina’ uittesten, mochten er drie andere kleuters foto’s van het klasgebeuren nemen. Deze foto’s werden later gebruikt om een fotoreportage te maken.

De fototoestellen werden met veel enthousiasme onthaald. Het was verbazingwekkend hoe vlug ze met deze toestelletjes konden werken. Zo wisten ze na enkele minuten hoe ze de genomen foto’s konden bekijken, hoe ze moeten inzoemen, hoe ze kunnen filmen, enz.

De kinderen die foto’s mochten nemen werden meteen bekroond tot ‘de fotografen’. De andere kinderen poseerden, lieten onder andere ook de barbiepoppen poseren, maakten allerlei zaken (figuurtjes met strijkparels, magneetfiguren, tekeningen, enz.) en vroegen aan de fotografen om het te fotograferen. Na verloop van tijd werden er andere fotografen aangeduid, zodat elke kleuters de kans kreeg om foto’s te maken.

Ikzelf was verwonderd dat de kleuters al heel mooie foto’s konden nemen. Zo waren de foto’s bijvoorbeeld niet wazig, stonden personen en voorwerpen volledig op de foto, enz. Opmerkelijk was dat de kleuters zaken fotografeerden die hen interesseerden. Ze hadden ook oog voor details. Zo werden onder andere volgende zaken gefotografeerd: de schoolbel, de klaspop, een armbandje, de boekentassen, het fruit, ... Kortom allerlei kleine voorwerpen die een belangrijke rol spelen in de belevingswereld van de kleuters.

‘Standstill-filmpje’ maken
Na de speeltijd mochten er opnieuw twee andere kleuters de ‘symbaloo-pagina’ uittesten en drie kinderen foto’s nemen. Samen met twee kinderen maakte ik een ‘standstill-filmpje’. Een ‘standstill-filmpje’ is een opeenvolging van foto’s waarbij er telkens een klein detail gewijzigd is. Op deze manier krijg je de indruk dat de gefotografeerde voorwerpen tot leven komen.

Eerst liet ik hen een voorbeeldje zien. Vervolgens konden de kleuters zelf aan de slag. Ze kregen de opdracht om het bouwen van een toren stap voor stap te fotograferen. Hiervoor moesten ze vooraf heel goed nadenken. Zo moesten ze nadenken over hun constructie, de taken verdelen, ervoor zorgen dat de toren op het beeldscherm van het fototoestel past, enz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten